Categorieën
Update

Familie wordt na 6 jaar overgeplaatst

Door Stanzen Kool

Alkmaar – Een groep prominente en gewone inwoners van Heerhugowaard probeert te voorkomen dat de Azerbeidzjaanse familie Rustamli Nederland wordt uitgezet. Onder meer burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard, de rector van het Daltoncollege en een groep vrienden en bekenden van de familie hebben een petitie getekend om te voorkomen dat het gezin na 6 jaar in Nederland verbleven te hebben wordt overgeplaatst terwijl er nog procedures lopen. Als ondersteuning van de petitie is er ook de campagne “Hou ze thuis” gestart en is het nummer met videoclip “Someday Brother” opgenomen. De familie hoopt op medische gronden in Heerhugowaard verdere procedures af te mogen wachten: de vader is hartpatiënt.  

De familie is inmiddels overgeplaatst naar het asielzoekerscentrum (AZC) in Emmen, het voorstation voor uitzetting naar Azerbeidzjan. Ondertussen loopt er nog een rechtszaak over een eerder afgewezen kinderpardon en de procedure op medische gronden, om uitzetting te voorkomen. De familie vraagt de Immigratie- en Naturalisatiedienst om die in ieder geval af te wachten. Zes jaar geleden vroeg de familie asiel aan in Nederland. Vader Mehman Rustaml was in Azerbeidzjan lid van een oppositiepartij die vanwege het autoritaire regime moest vrezen voor zijn veiligheid. Daarom besloot Mehman Rustamli samen met zijn vrouw Gunay, zoon Rufat (nu 21) en dochter Aygun(nu 14), om zes jaar geleden naar Nederland te vluchten.  

De asielprocedure is volgens Martin van Elmpt, vader van een goede vriendin van Rufat en kenner als het gaat om deze zaak, niet vlekkeloos verlopen. De toenmalige advocaat van de familie heeft niet alle mogelijkheden benut en heeft ook nagelaten goed te communiceren. Ook de manier waarop hij de familie aansprak gaf niet bepaald veel vertrouwen. De familie is in hoger beroep gegaan om de beslissingen aan te vechten maar dat is op 2 september afgewezen. Martin: “Ik kreeg niet het vertrouwen dat hij alles op orde had, en vond de manier waarop hij met de vader sprak onacceptabel.” Inmiddels heeft de familie een andere advocaat, in wie Martin wel vertrouwen heeft.   

Ook Bert Blase, burgermeester van Heerhugowaard,  zet zich voor de familie in. Hij is van mening dat de kinderen hier in Nederland moeten blijven omdat ze de Nederlandse samenleving wel degelijk van dienst kunnen zijn. Ook de rectoren van het stedelijk Dalton College, de school van Aygun, vinden het een verspilling van tijd, energie en moeite om de kinderen en de familie terug te sturen naar Azerbeidzjan.  

Het gezin is volledig geïntegreerd. Rufat studeert momenteel creative business bij Inholland Haarlem, Aygun zit op twee vwo van het stedelijk Dalton College, en de ouders hebben de taal geleerd. Rufat: “Ik heb veel vrienden om mij heen, mensen die ik al sinds het begin ken. Ik wil niet weg en het is niet alleen verdrietig voor mij maar ook voor de mensen om mij heen”. Om deze reden verzoekt Rufat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die niet willen reageren op de zaak, om nog even te wachten met de uitzetting: “laat ons deze procedures hier af wachten zodat mijn zusje Aygun op school kan blijven en ik mijn studie af kan maken.” Rufat heeft extra redenen zich zorgen te maken.  Azerbeidzjan kent een dienstplicht voor mannen van 18 jaar, Rufat was op het moment dat hij in dienst moest in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor hem: op dienstweigeren staat een celstraf van drie 3 tot zes 6 jaar. 

Stanzen Kool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *