Categorieën
Update

Meedoeners?

Op het terrein van het doorgangs-AZC in Emmen staat dit bord, “Hier wonen Meedoeners”. Een vrolijk bord met een dansende familie. Meedoeners is geschreven met een hoofdletter.

Wat zijn dat, die meedoeners? Dat gaat dus om de uitgeprocedeerde asielzoekers die “meedoen”. Niet met activiteiten op het AZC. Niet met het bewoonbaar houden van de huizen en gemeenschapsruimten. Nee, ze doen mee met hun snelle uitzetting. Terug naar het land waar ze vandaan zijn gevlucht.

Ik ben er nu twee keer geweest en heb niet veel dansende families gezien. Sterker nog, de mensen die daar rondlopen zien er verslagen uit, zwaar depressief, angstig en onzeker. Niet verwonderlijk natuurlijk, ze zitten daar echt niet voor hun lol, en het idee dat ze zouden dansen om hun uitzetting is absurd.

Het is ook zwaar beledigend, en getuigd van een cynisme waar de rillingen bij over mijn rug lopen. Met wat voor ongelooflijke arrogantie en neerbuigendheid is zo’n bord tot stand gekomen? Hoe durft het COA zo’n walgelijke onverschilligheid over het lot van die mensen op zo’n manier ten toon te spreiden?

Rufat moest er om lachen. Ik vind dat knap. Dit soort borden zijn wel vaker geplaatst in de geschiedenis, ik denk daar maar liever niet over.

Vinden wij als Nederlanders dit acceptabel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *